Obiady
Zupa dyniowa
Autor: Aleksandra Żelazo
Czas przygotowania: 40 minut
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
- 1 średnia dynia (lub mrożone kawałki)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki pestek dyni
- Rozmaryn, świeżo mielony pieprz
- Ewentualnie mleczko kokosowe
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój na kawałki i podsmaż na rozgrzanym oleju w garnku, w którym będziesz gotować zupę.
- Do cebuli dodaj warzywa, umyte i pokrojone w kawałki.
- Wszystko delikatnie podsmaż, dzięki czemu smak zupy będzie pełniejszy.
- Gdy warzywa się podrumienią zalej je wodą, tak aby woda lekko je pokrywała.
- Zagotuj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 25 – 30 minut.
- Do gotującej się zupy dodaj rozmaryn.
- Po ugotowaniu zmiksuj zupę, tak aby miała kremową konsystencję.
- Możesz dodać mleko kokosowe.
- Pestki dyni upraż na patelni i posyp nimi zupę na talerzu.
Smacznego!