Obiady
Vege – Pęczak z najzdrowszymi warzywami

- Szklanka kaszy pęczak
- 1 papryka czerwona
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1/2 małej główki kapusty (ja użyłam włoskiej)
- 2 pomidory
- Passata pomidorowa – 2 szklanki
- Łyżka oleju kokosowego
- Przyprawy: kmin 1/3 łyżeczki, gałka muszkatołowa – szczypta, zioła prowansalskie 1 łyżeczka, papryka 1/2 łyżeczki, chilli – 2 szczypty, pieprz
Ugotuj kaszę i pozwól, aby wchłonęła całą wodę.
Warzywa pokrój w większe kawałki: cebulę w pióra, paprykę w kostkę, cukinię w paski, kapustę poszatkuj.W garnku rozgrzej olej i wrzuć do niego warzywa. Chwilę podsmaż cały czas mieszając, następnie podlej wodą (1/2 szklanki) i duś na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Na zakończenie duszenia warzyw dodaj passatę pomidorową, przyprawy. Wymieszaj.
Pomidora pokrój i dodaj do warzyw, ale już nie gotuj. Możesz też ułożyć kawałki na talerzu.
Dodaj do warzyw kaszę, połącz wszystkie składniki.
Tę potrawę możesz z powodzeniem zapakować do pojemniczka i zjeść w szkole lub w pracy. Na zimno jest tak samo pyszna 🙂
Smacznego!