Obiady
Super zdrowa zupa pomidorowa – przysmak każdego
Autor: Aleksandra Żelazo
Czas przygotowania: 45 minut
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:
- Włoszczyzna
- Kawałek białej kapusty
- Cebula
- Puszka pomidorów (ja używam krojonych w sosie pomidorowym zwracając uwagę, by puszka nie zawierały BPA)
- Butelka passaty pomidorowej (szklane butelki lub słoiki są najlepsze dla żywności)
- Szklanka suchej czerwonej soczewicy
- Zioła (ja do pomidorowej dodaję: bazylię, rozmaryn, pieprz ziołowy, paprykę słodką)
- Odrobina soli
Dodatki:
- Ryż (jeśli biały to basmati lub jaśminowy)
- Koperek
- Ugotowane mięso (najczęściej gotuję filet z indyka)
- Oliwa z oliwek tłoczona na zimno
Przygotowanie:
- Wlej do dużego garnka wodę, tak aby zajmowała pół objętości, zagotuj
- W innych garnkach przygotuj ryż i ugotuj mięso, aby było miękkie
- Umyj, obierz i pokrój w części włoszczyznę, kapustę i cebulę
- Soczewicę opłucz na sitku
- Do gotującej się wody wrzuć warzywa i soczewicę, gotuj około 15 minut, po czym dodaj pomidory i dolej passatę, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 10 minut
- Pod koniec gotowania dodaj przyprawy. Warzywa powinny wypełniać prawie cały garnek, wtedy zupa będzie gęsta i przepyszna
- Odstaw garnek z warzywami do ostygnięcia, po czym zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji
- Włóż do misek po 3 łyżki ryżu, pokrojone mięso, wlej zupę i dodaj po łyżce oliwy z oliwek, posyp koperkiem
Ta zupa rozgrzewa, jest sycąca i co najważniejsze przepadają za nią również dorośli 😉
Smacznego!