Obiady
Rozgrzewający krem marchewkowy – wersja vege
Autor: Aleksandra Żelazo
Czas przygotowania: 40 minut
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
- 8 dużych marchewek
- 2 pietruszki
- Pół selera
- 4 cm świeżego imbiru
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: pieprz, kurkuma, chilli, odrobina soli
- Łyżka oleju kokosowego
- 4 łyżki mleczka kokosowego z puszki (część stała mleczka)
Dodatki:
- Pestki dyni
- Otręby konopne (lub inne otręby albo kasza)
- Mleczko kokosowe
- Ugotowana fasola (źródło białka, jeśli nie przewidujesz drugiego dania)
Wykonanie:
- Umyj warzywa, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Cebulę, czosnek i imbir posiekaj
- W garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę, czosnek i imbir, podsmaż aż zacznie się unosić piękny zapach przysmażanych aromatycznych warzyw
- Dodaj do garnka pozostałe warzywa i podsmaż mieszając drewnianą łyżką, aby nie przywarły do spodu
- Następnie dodaj do warzyw wodę, tak aby przykryła warzywa
- Zagotuj i gotuj około 20 minut, aby warzywa były miękkie
- Pod koniec gotowania dodaj przyprawy. Ja dodaję takie, aby krem był bardziej pikantny
- Zmiksuj całość dodając mleczko kokosowe
Podawaj krem z łyżeczką mleczka kokosowego, posypane prażonymi pestkami dyni i otrębami konopnymi.
Smacznego!