Obiady
Pieczony indyk z batatami, warzywami i awokado
Autor: Aleksandra Żelazo
Czas przygotowania: 45 minut (dodaj jeszcze 45 minut gdy pieczesz indyka)
Czas przygotowania: 45 minut (dodaj jeszcze 45 minut gdy pieczesz indyka)

Składniki:
- 1 kg surowego filetu z indyka (porcja po około 100g)
- 3 bataty
- Brokuł
- 1 szklanka mieszanki sałat
- Pół pomidora
- Przyprawy: zioła do drobiu, pieprz, odrobina soli morskiej
Sposób przygotowania:
Jak przygotowuję pieczonego indyka?
- Kupuję 1 kg ładnego filetu z indyka. Myję i osuszam. Przyprawiam pieprzem i ziołami (soli raczej nie stosuję), układam w naczyniu żaroodpornym z pokrywką i wkładam do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) na 1g30min. Mięso jest miękkie i kruche i co najważniejsze wystarcza na ładnych kilka dni dla całej rodziny. Piękne w swej prostocie, a samo upieczone mięso używasz jak tylko masz ochotę.
- Gdy indyk się piecze przygotuj bataty: obierz ze skóry, umyj, osusz i pokrój w słupki (tak jak frytki). Połóż na blasze wyłożonej papierem (możesz dodać przyprawy) i wstaw do nagrzanego piekarnika (razem z indykiem) na około 30 minut.
- W tym czasie zblanszuj różyczki brokuła we wrzącej wodzie i przygotuj sałatę z pokrojonym w kostkę pomidorem.
- Z indyka odkrój plaster mięsa, pokrój go w kostkę i dodaj do sałat, obok ułóż upieczone ziemniaki i brokuly.
- Wszystko posyp pokrojonym w kostkę awokado.
Smacznego!