Obiady
Pieczona ciecierzyca z warzywami – VEGE
Autor: Aleksandra Żelazo
Czas przygotowania: 40 minut (bez namaczania)
Czas przygotowania: 40 minut (bez namaczania)

Składniki:
- szklanka suchej ciecierzycy lub puszka/słoik gotowej
- por
- cebula: biała i czerwona
- 5 suszonych pomidorów
- szklanka przecieru pomidorowego lub passaty
- łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
- przyprawy (chilli, pieprz, sól, mieszanka ziół)
Dodatki:
- roszponka lub inny rodzaj sałat
- karczochy (ja uwielbiam! Dodaję te w zalewie)
- łyżka guacamole (zrobiona z awokado, soku z cytryny, kolendry)
- pieczywo (ja użyłam pumpernikla)
- Jeśli używasz suchej ciecierzycy, to namocz ją przez noc, a rano zmień wodę i gotuj około 40 minut. Jeśli używasz tej z puszki czy słoika – odsącz z zalewy.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni
- Pokrój pora w talarki, a cebulę w pióra.
- Na patelni rozpuść tłuszcz i dodaj warzywa.
- Przesmaż około 5 minut, cały czas mieszając.
- Dodaj do warzyw pokrojone suszone pomidory i zamieszaj.
- Wlej przecier pomidorowy i dodaj przyprawy.
- Wymieszaj i duś pod przykryciem 5 minut.
- Ciecierzycę ułóż w naczyniu żaroodpornym, a na nią przełóż warzywa.
- Wyrównaj powierzchnię, na górze ułóż karczochy i włóż do piekarnika na 10 – 15 minut.
- Podawaj na sałacie, z guacamole i pieczywem.
Smacznego!