Śniadania
Lane kluski na mleku – przysmak dzieci i nie tylko
Autor: Aleksandra Żelazo
Czas przygotowania: 10 minut
Czas przygotowania: 10 minut

Jako dziecko mama i babcia często robiły mi i bratu lane kluski. Lubiłam je, ale pod jednym warunkiem – że nie pływały w nim „kożuchy”. Zresztą tak mam do tej pory. Teraz robię lane kluski swoim dzieciom, troszeczkę je modyfikując. Ale i tak smak pozostaje ten sam – smak dzieciństwa.
Wykonanie jest bardzo proste i każdy bez problemu ugotuje dla siebie albo dla rodziny garnek lanych klusek.
Potrzebujesz:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki (ja użyłam pszennej razowej ekologicznej)
- 1 – 2 łyżeczki cukru (u mnie jest ksylitol)
- 4 szklanki świeżego mleka 1,5 – 2% (może być mleko roślinne lub bezlaktozowe)
Przygotowanie:
- Mleko wlej do garnka i zostaw do zagotowania
W tym czasie ty:
- Umyj jaja i wbij całe do szklanki
- Dodaj do jajek mąkę, 1 – 2 łyżki mleka, łyżeczkę cukru i wszystko wymieszaj na gładką masę (powinna być gęstsza niż ciasto do naleśników)
- Do gotującego mleka wlewaj pomału przygotowane ciasto, cały czas mieszając
- Gotuj mleko, które będzie robiło się coraz gęstsze, na małym ogniu przez około 3 – 4 minuty; cały czas mieszaj
- Odstaw na kilka minut z gazu, dolej trochę zimnego mleka, przykryj garnek pokrywką
- Podawaj lekko przestudzone
Dodatki:
Możesz posypać zupę mleczną: płatkami migdałów, dodać żurawinę, posypać pozostałym cukrem, dodać owoce (świetnie smakuje z bananem lub borówkami)
Smacznego!