Obiady
Kurczak z jarmużem i kaszą
Autor: Aleksandra Żelazo
Czas przygotowania: 30 minut
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
- 2 pełne garście liści jarmużu
- Ćwierć filetu z kurczaka (około 120 g)
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej (może być jęczmienna, pęczak, quinoa, ryż brązowy)
- 4 pomidorki cherry
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- 1 łyżeczka curry
- 2 ząbki czosnku
- Odrobina soli (morskiej lub himalajskiej)
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, tak aby wchłonęła całą wodę.
- Kurczaka pokrój w kawałki, dopraw curry i solą.
- Wrzuć na rozgrzaną patelnię (z łyżeczką masła) i smaż pilnując, aby nie przywarł do spodu około 10 minut.
- Jarmuż umyj. Czosnek pokrój w części.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła, dodaj czosnek i chwilę podsmaż.
- Do czosnku dodaj jarmuż, trochę podlej wodą. przykryj pokrywką i duś około 15 minut.
- Na talerz połóż kaszę, jarmuż i kurczaka.
- Podawaj z pomidorkami.
Smacznego!