Śniadania
Gryczanka
Autor: Aleksandra Żelazo
Czas przygotowania: 5 minut (+ odstawienie na noc)
Czas przygotowania: 5 minut (+ odstawienie na noc)

Składniki:
- 50 gramów płatków gryczanych
- Łyżeczka nasion chia
- Łyżka otrębów (dodałam konopne)
- Garstka suszonych owoców (używam różnych, ale do gryki lubię morwę czarną)
- 15 gramów migdałów (lub innych orzechów, np. kokosa)
- Świeże sezonowe owoce
Dodatki:
- Jogurt z żywymi kulturami bakteryjnymi (stosuję grzybek tybetański do zakwaszania mleka)
- Mleko
- Miód
Przygotowanie:
Gryczankę przygotuj wieczorem, aby rano płatki i nasionka były gotowe do zjedzenia.
- Wsyp płatki do miski, dodaj chia i otręby i zalej wrzątkiem. Zamieszaj. Jeśli chcesz możesz dodać łyżeczkę miodu. Zostaw w temperaturze pokojowej. Dodaj więcej wody, jeśli nie będziesz dodawać rano jogurtu lub mleka
- Rano dodaj migdały, morwę i pokrojone świeże owoce
- Jeśli lubisz dodaj kubeczek jogurtu lub mleka
Smacznego!