Obiady
Barszcz ukraiński – zawsze udający się i łatwy przepis
Autor: Aleksandra Żelazo
Czas przygotowania: 1 godzina (bez namaczania fasoli)
Czas przygotowania: 1 godzina (bez namaczania fasoli)

Składniki:
- 4 buraki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 4 ziemniaki
- szklanka fasoli (może być z puszki)
- 3 liście laurowe
- łyżeczka majeranku
- pieprz, sól
- 2 łyżki octu (może być jabłkowy lub winny)
Zasmażka:
- łyżka masła
- 1/2 łyżeczki tapioki (lub skrobi ziemniaczanej)
- 1/2 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego
Do podania:
- Kubeczek jogurtu lub śmietany
Przygotowanie:
- Fasolę namocz na noc (jeśli używasz z puszki użyjesz od razu do zupy), rano opłucz pod bieżącą wodą, i ugotuj w świeżej około 1 godziny (posól pod koniec gotowania, aby fasola nie była twarda)
- Warzywa obierz, pokrój na większe części i wrzuć do wrzątku (poza ziemniakami), gotuj aż będę miękkie (około 30 – 40 minut)
- Wyjmij z garnka warzywa i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i liście laurowe, cały czas gotuj na małym ogniu
- Gdy warzywa przestygną, pokrój wszystkie w kostkę i dodaj do zupy z ziemniakami, jeszcze chwilę gotuj, aby ziemniaki były miękkie
- Możesz wrzucić do zupy fasolę (tę z puszki także) lub podać w oddzielnej miseczce
Przygotuj zasmażkę:
Na patelni rozpuść masło, dodaj tapiokę i cały czas mieszając dolewaj mleko i kilka łyżek barszczu. Powinna wyjść konsystencja kisielu. Przelej zasmażkę do zupy i dokładnie wymieszaj.
Dopraw zupę majerankiem, pieprzem i solą.